Техніка розробки ідеальної німецької вимови

 Техніка “караоке”

Ця техніка полягає в простому одночасному розмові з аудіофайлом. Це може бути що завгодно: фільм, ток-шоу або діалоги з компакт-диска вашого підручника.

Це все одно, що підспівувати пісні. Ви одразу чуєте, коли співаєте неправильну ноту. З часом ви дізнаєтесь, як виправити себе.

Я чув, що деякі театральні актори практикують той самий метод. Для вивчення та запам'ятовування нової ролі вони розмовляють із записаними касетами.

Хоча дуже ефективним у вивченні цільового акценту, багатьом учням здається важким підтримувати техніку вдома як щоденну практику. Можливо, ми почуваємося безглуздо, роблячи це, особливо коли поруч хтось інший.

Рекомендації

• Не дозволяйте знемагати спочатку. Це досить складна техніка. Не прагніть до досконалої імітації з самого початку. Просто починайте імітувати звуки, приблизно. Сьогодні 1%, завтра 1,5% і так далі ...

• Не намагайтеся зрозуміти все, що говорить модель. Завдання цієї вправи полягає більше в тому, щоб розвинути інтуїцію мовної мелодії та звуків вашої цільової мови.

• Завжди шукайте різні матеріали та моделі, щоб не зациклюватися на певному голосі.

• Змінюйте легкі та складні моделі.

• Уявіть, що ви стоїте на дошці для серфінгу. На початку ви неодноразово падатимете, але з часом ви будете залишатися на довші періоди на (або нижче) хвилі.

• Якщо ви загубилися, просто продовжте наступне речення. Не карайте себе.

• Багато програм (і YouTube) дозволяють зменшити (або збільшити) швидкість. Якщо ви вивчаєте мову з дуже складними звуками, почніть із зменшення швидкості до 50% або навіть більше. Як варіант, якщо ви вже добре володієте 100%, чому б не збільшити до 150% і більше?

Конкретні поради

(З вересня / жовтня у мене буде одна онлайн-група з вивчення німецької мови, рівно на вісім учасників, і я даватиму пояснення українською. Якщо ви хочете отримати інформацію, як тільки курс відкритий для реєстрації, натисніть тут. Ми не будемо працювати з підручником, як у школі. Ми зосередимось виключно на усуненні ваших помилок і на професійному вираженні.)

Німецький телеканал Deutsche Welle має формат новин під назвою “Langsam gesprochene Nachrichten” (новини, які читаються повільно). Це ідеальний матеріал для відпрацювання техніки караоке. Вони також роблять доступним письмовий текст. Пропоную почати займатися без тексту. Потім повторіть кожен сегмент, дивлячись на текст.

Переконайтеся, що ваша модель для караоке має стандартний акцент, або, якщо це ваша мета, акцент, який ви хочете наслідувати.

Використовуйте матеріали, що цікавлять вас. Якщо ви любитель футболу, прийміть виклик тренуватися разом зі спортивними коментарями. Це буде одне з найшвидших виступів.

Який ваш улюблений німецький футбольний клуб? Перегляньте документальні фільми про клуб та інтерв’ю з видатними гравцями.

Для просунутих тих, хто вивчає німецьку:

Практикуйтеся в ток-шоу, де люди часто перебивають один одного або говорять одночасно. Ось назви деяких найпопулярніших ток-шоу в Німеччині (незалежно від їхньої журналістської якості):

Hart aber fair, Maischberger, Anne Will, Maybrit Illner, Markus Lanz

Більшість їхніх епізодів ви можете знайти на Youtube.

На www.deutschlandfunk.de ви можете знайти багато професійних радіопрограм німецькою мовою.

---

Хочете отримати безкоштовне членство в моїй групі на Facebook для вивчення німецької мови? Там ви будете отримувати оновлення про мої статті. І ви можете запитати мене про все, що стосується вивчення німецької мови.

https://www.facebook.com/groups/1096640910859372

Якщо ви хочете почути, як я розмовляю українською з німецьким акцентом, будь ласка, прослухайте мій щотижневий підкаст з психології: https://anchor.fm/ukrainianwop

Я психолог (магістр з Гамбургського університету) та викладач мови з Гамбурга / Німеччина. На даний момент я проживаю в Республіці Молдова.

 


 

Comments

Popular posts from this blog

Небезпека спрощених курсів німецької мови

Що є правильним: "der Bonbon" або "das Bonbon"?

Допоможіть! У мене є два-три дієслова в одному речен