Яка різниця між "erhalten", "bekommen" та "kriegen"?

 Werfenчи „schmeißen”? „Schauen“, „sehen“ або „gucken?“ „Pkw“, „Auto“, „Wagen“ або „Karre“? Багато тих, хто вивчає німецьку мову, просять допомоги у свого вчителя.

Як правило, для пояснення відмінностей потрібно багато часу. І, найчастіше, учні не залишаються дуже задоволеними відповідями.

Багато людей думають, що існує лише два способи розмови мовою. Існує правильна німецька мова та неправильна німецька мова. Або освічена або вульгарна німецька мова. Насправді існує набагато більше рівнів.

Одна різниця, яку важко пояснити, полягає в письмовому та розмовному стилях. Деякі слова більш типові в розмовній мові (“kriegen”, “schmeißen”, “lecker”), інші слова є більш типовими в текстах (“erhalten”, “schmackhaft” або “Personenkraftwagen / Pkw”).

Подальша проблема полягає в тому, що хороший стиль залежить від соціальної групи, професії та вікової групи людини. Якщо ви говорите як адвокат, працюючи в дитячому садку, або навпаки: в обох ситуаціях ваші клієнти скажуть, що у вас поганий стиль.

Але найнеприємніша проблема полягає в тому, що більшість німецьких підручників (і багатьох словників - особливо тих, що друкуються в інших країнах) не роблять цих відмінностей.

Є багато корінних німців, які теж мають стилістичні проблеми. Для багатьох з них це серйозний бар’єр у кар’єрі.

Зараз багато хто, хто вивчає німецьку мову, запитають: що я можу зробити в такій складній ситуації?

Щось дуже легке. Ви створюєте відкритий документ, в якому починаєте збирати стилістичну інформацію для найбільш частих слів.

Ви робите чотири колонки: дуже офіційне / професійне мовлення; стандартне мовлення (переважно письмовий стиль); розмовна мова (переважно розмовний стиль); вульгарна мова.

Два приклади:

Туалет: “Waschräume” / “Туалет”, “WC” / “Klo” / Sch..ßhaus “

Отримати: “erhalten” / “bekommen” / ”kriegen” / ???

Як ви можете заповнити цей документ?

Ви можете попросити друзів та колег у Німеччині, Австрії чи Швейцарії.

Ви можете робити нотатки під час перегляду телевізора.

Ви задокументуєте кожен отриманий відгук: можливо, хтось засміявся, коли ви щось сказали.

Звичайно, ці чотири стовпці служать лише приблизним рішенням. І для багатьох слів буде важко заповнити всі чотири стовпці. Ви не заповнюєте цей документ швидко. Ви просто додаєте нові слова протягом наступних місяців та років.

У наступних статтях ми повернемося до стилістики.

___________

 

Герхард Орбанд - викладач психології праці та організаційної психології, викладач німецької мови та автор книг з Гамбурга / Німеччина, який в даний час знаходиться в Молдові / Південно-Східній Європі.

Якщо ви хочете отримувати оновлення про нові статті, підпишіться на мою новостворену групу на Facebook.

https://www.facebook.com/groups/1096640910859372

Якщо ви хочете почути, як я розмовляю українською з німецьким акцентом, будь ласка, прослухайте мій щотижневий підкаст з психології: https://anchor.fm/ukrainianwop

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Небезпека спрощених курсів німецької мови

Допоможіть! У мене є два-три дієслова в одному речен